Somborske vesti

Lordan Zafranović počinje snimanje svog filma u Somboru

Antiratna drama „Porajmos 101“ snimaće se u Somboru od sredine maja, rečeno je na konferenciji za medije organizovanoj pod pokroviteljstvom grada Sombora, koji će i finansijski podržati stvaranje kratkog igranog filma.

Film „Porajmos 101“ je izrazita antiratna drama po istoimenom romanu Dušana Savića koji se bavi sudbinama mađarske Jevrejke Žuže, romskog violiniste Paganinija i nemačkog oficira Jozefa, na početku rata u Somboru, a potom u logoru Aušvic.

Film će režirati poznati svetski filmski stvaralac Lordan Zafranović, a Dušan Jović je scenarista.

Govoreći o filmu Zafranović je istakao da će to biti somborski film, kako u pogledu lokacija gde će biti sniman, tako i u pogledu angažmana čitavog ansambla somborskog narodnog pozorišta. Zafranović je dodao da u Somboru postoje uslovi da se na stvaralački način obradi teška tema iz Drugog svetskog rata.

„ Ovaj film će biti aktuelan u Evropi gde Drugi svetski rat doživljava reviziju sećanja i ta kontura se pomalo ljulja u desnu stranu. Ovaj film, ukoliko ga izradimo kako sam zamislio, biće jedan snažan krik protiv rata, protiv nacionalizama koji rastu, protiv želja da se stvari istorijski okret. Da oni koji su poraženi, zapravo budu pobednici kao što se desilo u nekim republikama bivše Jugoslavije“, istakao je Zafranović.

Dušan Jović, je istakao da je ovaj filmski projekat nastao zahvaljujući piscu Dušanu Saviću, u čijem romanu se radnja izvorno dešava u Sarajevu.

„Radnju smo smestili u Sombor kako bi ispričali novu priču u kojoj su tačni i vreme i događaji. Ovo nije komercijalni film, ovo je umetnički film kojim želimo ponovo da podsetimo na stravu i užas koji nam se dešavao. Naša namera je da ovaj film bude dosanjani san Ernesta Bošnjaka i da to bude samo početak jedne inspiracije“, kazao je Jović i dodao da će film biti realizovan u produkciji „Ravangrad filma“, uz podršku grada Sombora i Saveza jevrejskih opština Srbije.

Pisac romana „Porajmos 101“, Dušan Savić, zahvalio se Lordanu Zafranoviću što je prepoznao priču i izrazio želju da roman ekranizuje.

„Podsetio bih samo da je zlo ciklično i često prisutno i na jevrejsku izreku: „Uvek smo spremni da oprostimo, ali zaboraviti nećemo nikad“, rekao je Savić.

Nemanja Sarač, član Gradskog veća za kulturu i obrazovanje je naveo da se ulažu ogromni napori u afirmaciju grada, te da je deo tih napora i afirmacija Sombora kao okruženja pogodnog za snimanje filma.

„Želimo da prikažemo sjajne Somborce, somborsku multikulturalnost, prirodna bogatstva među kojima je prirodni rezervat biosfere pod zaštitom Svetske organizacije UNESKO – Bačko podunavlje. U relativno kratkom periodu u Somboru je snimano nekoliko filmova koji su privukli značajnu pažnju i mi ćemo nastaviti podršku filmskoj produkciji na sistematičan način i pre svega kroz naš filmski festival dunavsko-panonske regije“, naveo je Sarač.

Mihajlo Nestorović, upravnik somborskog Narodnog pozorišta i direktor Direkcije Prvog filmskog festivala dunavsko-panonske regije, koji će biti organizovan u periodu od 10. do 15. septembra 2018. godine, rekao je da će najavljeni film, Sombor još više uzdići i proslaviti i visoko ga mapirati ne samo na kulturnoj mapi Srbije nego i čitave Evrope.

„Radni naziv festivala je „Porodica naroda Sombor“, a premijera našeg filma 10. septembra, na otvaranju festivala. Na festivalu će glavna nagrada biti Ernest Bošnjak – nagrada za doprinos razvoju filmske umetnosti“, naveo je Nestorović i dodao da sa ponosom ističe da živi i radi u gradu u kojem se za kulturu izdvaja devet odsto budžeta grada.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top