Somborske vesti

Počeo 26. Pozorišni maraton u Somboru

Premijerom Predstave Samoubica Nikolaja Erdmana u režiji Milana Neškovića počeo je 26. Pozorišni maraton u Somboru.

Mada je zvanično otvaranje festivala sutra, publika u Somboru je imala dobru uvertiru za ono što će uslediti u narednih pet dana.

Bane Jerković, Minja Peković, Ivana. V Jovanović, Marko Marković i deo stare garde somborskog ansambla vodili su nas kroz priču koja je bila izazov kako za njih tako i za reditelja.

"Lična mi je priča iz životnog iskustva i neke tragedije koju sam imao, tako da iz tog razloga mi je značajna ova uloga. A sam rad sa Neškovićem je bio dragocen jer je od prvog minuta kada smo krenuli bio igrač za ekipu. Baš je ušao srcem u to i tako nas je sve uvukao u tu priču", kaže glumac Branislav Jerković.

"Ja uvek tvrdim da je somborsko pozorište jedan od poslednjih bastiona kulture, bar što se pozorišta tiče u celoj Srbiji. Ja smatram da je ovo pozorište među tri, četiri pozorišta i što se tiče organizacije, a pogotovo što se tiče ansambla, koji je definitivno najbolji, ako gledamo van Beograda i tu nema nikakvog zbora", ističe reditelj Milan Nešković.

Do subote, publika u Somboru će videti 15 predstava, uglavnom komedija ovenčanih brojnim nagradama na domaćim festivalima.

"Korešpodencija Zvezdara teatra, Mandragola, užička predstava koja je urnebesna komedija koja i otvara festival, tu su nam gosti iz Kikinde, Smrt čoveka na Balkanu, dolazi nam i Rale Milenković sa svojom trupom, dolaze nam gosti iz Zagreba, Rugantino teatar i naša prijateljica Gordana Gadžić", kaže upravnik NP Sombor Mihajlo Nestorović.

Pozorišni maraton se završava u subotu predstavom Kad bi Sombor bio Holivud, tada će biti proglašeni glumac i glumica sezone, a Andrašu Urbanu će biti uručena nagrada Nikola Peca Petrović.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top