Somborske vesti

U Somboru nema dovoljno mesta u vrtićima

U Predškolskoj ustanovi Vera Gucunja u Sombru ove godine upisano je 1857 dece , 50 mališana više nego prethodne godine. Posle konkursa 77 dece,koja ispunjavaju uslove, ostalo je bez mesta u vrtiću. Na koji način će se pristupiti rešavanju ovog problema, priču o tome donosi Bojana Radovanović.

Milica i Nikola Malidžan doselili su se iz Novog Sada u Sombor. Prijavili su dete u vrtić. Kažu da ispunjavaju sve ulove za prijem,ali su ipak odbijeni.

"Suprug i ja smo prijavili dete za vrtić,ispunjavamo osnovni uslov -oboje smo zaposleni,međutim odbijeni smo .Razlog odbijanja je nedovoljan kapacitet. Mi se iskreno nadamo da će grad doneti odluku i da ce subvencije biti omogućene .Jako je velik broj dece koji je ostao bez mesta u vrtiću i mi roditelji koji nemamo pomoć baka i deka smo zavezanih ruku", ispričala nam je Milica Malidžan, majka.

U PU Vera Gucunja ističu da su svi smeštajni kapaciteti u potpunosti iskorišćeni ,kao i to da je upis za 2018 godinu obnovilo 1026 dece,a nakon objavljenih rezultata za preostalih 245 slobodnih mesta u jaslicama i obdaništu konkurisalo je 378 dece.

"Evidentirane dece na listi čekanja od maja do decembra 2017 bilo je 127 .Ova deca su prilikom upisa imala prioritet.Od preostalog broja neraspoređene dece njih 110 ,33 nije steklo starosni uslov za upis-deca rođena posle 01.09.2017 godine. Dakle 77 dece godišta 2013, 2014, 2015, 2016 i 2017 je ostalo neraspoređeno," ističe Aleksandra Perović, direktorica PU Vera Gucunja.

U gradskoj upravi smatraju da je sufinansiranje boravka u privatinim vrtićima rešenje.

"Što se tiče tih sufinansiranja mi imamo modele rada Novog Sada i Beograda, po kom modelu su oni radili i mi ćemo prilagoditi na neki način shodno našim mogućnostima određenim sredstvima koja su data u ovom rebalansu", rekao je Milan Prole, pomoćnik načelnika odeljenja za obrazovanje.

Nezvanično smo saznali da u jednom privatnom vrtići za sada ima 30tak slobodnih mesta.

Izvor: RTV

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top