Somborske vesti

Proizvođači tovljenika u Somboru nezadovoljni

Proizvođači tovljenika u Somboru i okolini žale se na malu tražnju, ali i nisku cenu koja je oko 150 dinara po kilogramu. Ta cena kažu ne pokriva ni troškove tova svinja.
Predrag Garajski najveći je proizvođač prasadi i tovljenika u Gakovu. Toj proizvodnji ponovo se vratio posle nekoliko godina, ali i dalje ga muče iste brige. Kome i po kojoj ceni prodati .Niti ima kupaca, niti je cena isplativa.

"Tovljenike ne traži niko. To sve moraš zvati, pitati, da li i kome trebaju. Jako teško. Cena je pre mesec i po dana bila 125, pa je otišla na 140, a sada je 150 dinara. Ta cena nije dovoljna za nas proizvođače. Barem da je 190,200 dinara kilogram“, kaže Garajski.

Tovom svinja nedavno je počeo da se bavi Branko Vasić, a za njega je najveći problem to što cene variraju i proizvođači nikada ne znaju šta ih na kraju proizvodnje očekuje zarada ili gubitak.

"Da znamo da j cena prasadi 250 i da bude cele godine tako, a ne da budu 250,280, 300 dinara, pa na kraju 150 dinara. I onda kada othraniš tovljenika nemaš kome da ga prodaš. Moraš zvati stotinu brojeva, nuditi da bi ga prodao, a onda oni koji kupuju ucenjuju cenom“ , kaže Vasić.

Ono što muči gakovačke stočare je i razlika u ceni između njihovog sela i Novog Sada gde kažu prasad sada koštaju i 250 dinara, a njima plaćaju 190. Slično je i sa tovljenicima, za koje oni dobijaju tek od 140 do 150 dinara iako je bilo najava da će otkupna cena biti 185 dinara.

Da su bolji uslovi i proizvodnja sigurnija kažu bilo bi i više proizvođača.

"Mladi odlaze sa sela. Ja pokušavam da uposlim svog mlađeg sina, da mi pomaže. Želeo bi da proširimo farmu da imamo ne 40 već 120,150 krmača“, kaže Predrag.

"Ja pravim hranu i pomažem tati šta treba“, kaže sin Miloš.

Slična situacija je u u drugom somborskim selima i salašima. Cena i slaba tražnja ono je što ih muči pa su mnogi obori ostali prazni.

Izvor: RTV

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top