Somborske vesti

Karavan Solidarnosti kreće iz Sombora

Juče je vođstvo Ujedinjenih granskih sindikata „Nezavisnost” održalo konsultacije sa somborskim aktivistima. Vođstvo je najavilo da će tokom ovog „Karavana” pregovarati sa predvodnicima i aktivistima sindikata, ali i sa građanima o aktuelnim temama.

Predsednik vojvođanskog odbora „Nezavisnost”, Eržebet Tot Batori, je naglasila da je Skupština u nedelju izglasala zakon o smanjenju plata za 10 posto, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u javnosti. Ipak, nije dovoljno da sindikat svoje mišljenje izrazi samo putem medija, nego mora da se susretne i sa građanima, odnosno aktivistima. „Ovu seriju razgovora smo pokrenuli iz Sombora, tokom ove godine će sličnih susreta biti još u Subotici i Novom Sadu, ali ćemo nastaviti sa sličnim akcijama i tokom sledeće godine. Nećemo zaboraviti ni na tradicionalne demonstracije koje se većinom održavaju u glavnom gradu. Cilj sadašnje koordinacije je da lokalni aktivisti rade sa više elana za Sombor i za sela koja pripadaju ovoj opštini”, izjavila je Eržebet Tot Batori, koja je ukazala na ozbiljnost socijalne situacije, odnosno da su migracije izazvane ratovima devedesetih godina izbacili Sombor iz ranijeg koloseka. „Ali na evropskom putu koji „Nezavisnost” zagovara, Sombor, zbog svog geografskog položaja, zbog blizine Mađarske i Hrvatske, može imati istaknutu važnost”, kaže gospođa Tot Batori.

Prilikom planiranih „Otvorenih dana sindikata”, „Nezavisnost” će i tokom narednog perioda biti prisutan u Somboru, ali i u drugim sredinama. Tot Batori je najavila da će pokrajinsko vođstvo uskoro dobiti novog pravnika, a nakon toga će članstvo moći mnogo lakše da se obraća rukovodstvu sa svojim pitanjima koja se odnose na nezaposlene, odnosno na buduće radnike i preduzetnike. „Ako se ne organizujemo na sindikalnom nivou, nećemo moći odbraniti ni sebe kao ni jedni druge”, kaže Eržebet Tot Batori.

Magyar Szo

Tagovano
Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top