Somborske vesti

Merenje buke i zagađenja vazduha na pograničnim putevima

JP „Putevi Srbije“ i mađarski KTI Institut za saobraćaj u Budimpešti, nosioci su projekta koji je nastao u okviru prekogranične saradnje Srbije i Mađarske, a čiji je cilj određivanje uticaja saobraćaja na državnim putevima na životnu sredinu.

O realizaciji projekta na terenu i utvrđivanju dinamičkog plana radova  sa Naserom Mostafom, direktorom konzorcijuma MHM „Projekt“ d.o.o. Novi Sad kao izvođačem, razgovarali su Vladislav Živanović, zamenik gradonačelnika Sombora, članovi Gradskog veća - Zoran Miler za oblast poljoprivrede, razvoj sela i zaštitu životne sredine i Miroslav Kovačić za komunalnu oblast, te načelnik Odeljenja saobraćajne policije PU dkomaćiSombor Milan Glumac.gosti

Od lokalne samouprave i saobraćajne policije, rečeno je tokom sastanka, očekuje se pomoć u operativnom izvršavanju zadataka, a potrebno je i da građani znaju kakvi se poslovi obavljaju na terenu, jer će se buka i zagađenje vazduha  meriti na 90 lokacija.

Prema rečima direktora MHM „Projekt-a“ Nasera Mostafe, projekat se odnosi na  merenje zagađenja vazduha i buke, kao i na mapiranje strategijskih karata vazduha i buke u čitavom pograničnom pojasu.

- Merenjima će biti obuhvaćen pojas od Bezdana i granice sa Hrvatskom, gde je granični prelaz Bački Breg, potom Sombor, Subotica, Bajmok, Kelebija, Bački Vinogradi, Horgoš, Đala, kod Novog Kneževca, što znači da je šest graničnih prelaza obuhvaćeno u celom području. Cilj projekata jeste da se odredi uticaj

saobraćaja na državnim putevima na životnu sredinu. U celom području vrši se merenje buke na 90 lokacija, merenje saobraćajnog opterećenja i strukture saobraćaja na više od 40 lokacija i merenje zagađenja vazduha na putevima  ka graničnom prelazu.  Zagađenje vazduha će se meriti u sezoni i van sezone, u periodu koji je određen u projektu. Kada je reč o somborskoj lokalnoj samoupravi, obuhvaćena je teritorija Sombora kao pograničnog grada, Bački Breg, BezdanMostufa i gravitaconi putevi ka tom području i put ka Bačkom Monoštoru. Merenjem je obuhvaćena i sama zona grada, ulasci u Sombor i značajnije tranzitne saobraćajnice. Merenjem su obuhvaćeni i Svetozar Miletić, put ka Stanišiću i Aleksi Šantiću – objasnio je Mostafa. Vrdnost projekta iznosi više od 650 hiljada evra, grad Sombor nema finansijskih obaveza, ali ima mogućnost da od „Puteva Srbije“ dobije svu raspoloživu dokumentaciju i da koristi sve podatke, kako  iz oblasti ekologije, tako i u pogledu saobraćajnog opterećenja kako na opštinskim, tako i na državnim putevima na području Sombora.

Dogovoru između MHM „Projekt-a“, predstavnika somborske  lokalne samouprave i saobraćajne policije, 08. septembra 2014. godine, prisustvovali su i predstavnici JP „Putevi Srbije“.

Share this article

Ostavite vaš komentar i ovde...

Još vesti iz kategorije...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top