Sombor.tv

Sombor.tv

Email: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Od 3. jula na otvorenom gradskom bazenu startuje Besplatna školica sporta „Sportić na bazenu“.

Besplatna školica će se odvijati na ponedeljkom i sredom od 09:00 do 10:00 časova i namenjena je deci od 3 do 7 godina.

Program će se odvijati na otvorenom igralištu, poligonom za decu i malom bazenu. Uvodni deo je na igralištu, gde deca prolaze kroz razne zabavne poligone a finalni deo je bio u malom bazenu gde sva deca rade vežbe u vodi a ujedno se i zabavljaju kroz igru.

Program vode prof. Radovan Rašković, prof. Predrag Mandić i Ilija Lalić iz Sportskog saveza grada Sombora.

Kulturni centar „Laza Kostić“ Sombor, organizuje prvi „Festival multikulturalnosti Sombor“, koji će biti realizovan u nedelju 02.07. i ponedeljak 03.07. sa početkom od 19č.

Program će se paralelno održavati na dve lokacije:

- u delu ulice Kralja Petra I gde će na tezgama/kućicama koje su obezbeđene u saradnji sa Udruženjem starih umetničkih zanata i domaće radinosti Sombor, svako naseljeno mesto ili svaka nacionalna zajednica izlagati svoju nošnju, tkane predmete, instrumente, i sve ono što je karakteristično za njih i što predstavlja multikulturalnost u Somboru.
- na bini na Trgu Svetog Đorđa će biti održani nastupi folklornih i pevačkih grupa, kao i muzičkih sekcija iz svih naseljenih mesta sa teritorije Grada Sombora, uz specijalne goste Vojvođanski narodni orkestar „Gajde“ Bačka Palanka koji će nastupiti u nedelju 02.07., dok će u ponedeljak 03.07. nastupiti Gradski narodni orkestar Novi Bečej i Gradski narodni orkestar „Spomenar“ Sombor.

Skupština Srbije usvojila je večeras izmene i dopune Zakona o ministarstvima, kojima je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije.

Tako će nova vlada, koju treba da sastavi mandatarka Ana Brnabić, imati 18 resora, dva više nego do sada.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje.

Razlog za osnivanje su i značajne i složene obaveze koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine je do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, a predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno da je osnivanje Ministarstva za evropske integracije predloženo zbog značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU.

Usvajanjem ovih izmena zakona ukida se Kancelarija za evropske integracije jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koje se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

U izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima navodi se da danom stupanja na snagu prestaje da radi Direkcija za elektronsku upravu.

Međutim, predvidjeno je da Direkcija za elektonsku upravu ne bude više u sastavu Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, već da bude kancelarija u nadležnosti Vlade Srbije.

Taj zakon će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom glasniku.

Za usvajanje zakona je glasalo 157 poslanika, 11 je bilo protiv dok dva poslanika nisu glasala.

Usvajanje tog zakona je prvi korak u procesu formiranja nove vlade na čelu sa dosadašnjom ministarkom državne uprave i lokalne samouprave Anom Brnabić.

U Skupštinu bi trebalo da stigne predlog Ana Brnabić za sastav nove Vlade, a prema pisanjima pojedinih medija rasprava o tom predlogu i podnošenje ekspozea biće u sredu, 28. juna.

Rok za izbor vlade je 30. jun u ponoć.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

Izvor: n1

Savršeno vreme za poslasticu koja se brzo pravi i ne peče se, od vašeg omiljenog voća.

Sve što vam je potrebno za savršenstvo ukusa nepečenog kolača koji je osvojio internet i srca mnogih sladokusaca, jeste pleh razmera 20x8x5cm.
Od namirnica pripremite za "koru" 200g mlevenog keksa i 50g neslanog putera.

Napravite čizkejk sladoled.

Za nadev: 400g krem sira, 100g šećera u prahu, 200g slatke pavlake, 2 kašike šećera u prahu, 8g želatina u prahu, tople vode 25ml, 75ml mleka, ekstrat od vanile.

S ljubavlju počnite kulinarske veštine da praktikujete na desertu koji će oduševiti goste i ukućane, a instrukcije detalja pripreme pratite u video zapisu.
Srećno i prijatno.

Izvor: Stvar ukusa

Više od stotinu građana Sombora potpisalo je peticiju kojom traže od gradskih vlasti da stave van snage građevinsku dozvolu za izgradnju perionice automobila pored dečijeg igrališta.

Gradnja perionice uz stambenu zgradu, dečije igralište i privatnu kliniku će, kako sada stvari stoje uskoro početi, ali građani iz bloka zgrada u naselju Selenča tvrde da je Građevinska dozvola izdata investitoru suprotno propisima i da će ovaj objekat remetiti mir građana.

Dečije igralište koje je napravio grad se graniči sa placem na kojem treba da bude izgrađena perionica, pa se građani pitaju, kako je Odeljenje za urbanizam moglo da izda građevinsku dozvolu suprotnu interesima građana.

"Nalazi se maltene u dnevnim sobama i u spavaćim sobama stanara. Ovde se nalazi igralište gde se igraju mnogobrojna deca. Tu treba da se vrši pranje kola, auspusi, buka, zagađivanje, otrovne materije koje se već nalaze u otpadnim vodama i koje će se ovde koristiti. Pored ove naše tragične kafilerije koja je na par stotina metara, za koju smo već saznali da u otpadnim vodama postoje kancerogene materije", kaže Goran Bursać, stanar.

Miodrag Petrović načelnik odeljenja za urbanizam je pre nedelju dana obećao da će dati izjavu, ali to se do danas nije dogodilo. Nezvanično nam je rečeno da je sve urađeno u skladu sa propisima, dok građani tvrde suprotno.

"Lokacijski uslovi su, što smo zvaničnim uvidom i proverili u Odeljenju za komunalne poslove, izdati suprotno planskim dokumentima, jer je ovo u suštini zona za porodično stanovanje", objašnjava Bursać.

Građani traže od gradskih vlasti ukidanje građevinske dozvole i izgradnju perionice na drugom mestu.

Ukoliko se to ne dogodi, građani najavljuju protesne šetnje i čekaju sudsku odluku, a da bi sve bilo još čudnije, gradu se navodno obratila i grupa građana koji žele da perionica bude izgrađena baš na ovom mestu i koji su najavili kontra protest.

Izvor: RTV

Tretmani protiv komaraca sa zemlje i iz vazduha na području opštine Apatin biće izvedeni u periodu od 29. juna do 14. jula, saopštila je novosadska Ciklonizacija.

Kako se navodi, tačno mesto i vreme tretmana zavisiće od monitoringa i vremenskih uslova, a tretmani će se izvoditi preparatima na bazi lambda-cihalotrina i deltametrina. Upozoravaju se pčelari da je preparat toksičan za pčele, te da košnice zatvore ili uklone najmanje pet kilometara od navedenih mesta tretiranja.

Dejstvo preparata traje tri dana.

U toku prethodne nedelje, na području Policijske uprave u Somboru, evidentirano je osam saobraćajnih nezgoda. U saobraćajnim nezgodama šest osoba je zadobilo lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržana su četiri vozača.

Na teritoriji grada Sombora evidentirane su tri saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe zadobile lake telesne povrede. Jedan vozač je zadržan zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

Na području opštine Apatin evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe zadobile lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržan je jedan vozač.

Na području opštine Odžaci evidentirana je jedna saobraćajna nezgoda. Jedan vozač je zadržan zbog vožnje pod dejstvom alkohola.

U opštini Kula evidentirane su dve saobraćajne nezgode u kojima su dve osobe zadobile lake telesne povrede. Zbog vožnje pod dejstvom alkohola zadržan je jedan vozač.

Napisana 93 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i izdato 355 prekršajnih naloga.

Najčešći uzrok saobraćajnih nezgoda je neprilagođena brzina.

utorak, 27 jun 2017 00:00

Bogat program za Dan Dunava u Apatinu

U JP Marina u Apatinu održana je konferencija za medije o kojoj je bilo reči o obeležavanju međunarodnog Dana Dunava u Apatinu koje je planirano za četvrtak 29. jun.

Ljiljana Krec, vd direktora JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin, saopštila je da će povodom ove manifestacije biti održan niz aktivnosti

"U planu je celodnevni program sa različitim radionicama i aktivnostima, kako za decu tako i za odrasle. Iskreno se nadamo da će ova manifestacija prvi put biti obeležena kako dolikuje."

Program počinje u 10 sati, a naši najmlađi sugrađani crtaće radove na temu Dunav i okolina. Takođe, biće održane dve radionice za decu, kao i besplatna vožnja za naše najmlađe sugrađane.

U 11 sati biće održano predavanje u organizaciji Svetske organizacije za zaštitu prirode (WWF), na kojoj će prisustvovati direktorka ove ogranizacije u Srbiji Duška Dimović, koja će akcenat staviti na proglašenje, tj. upisivanje rezervata biosfere Bačko Podunavlje u Svetsku listu rezervata biosfere. U sklopu manifestacije, u saradnji sa Mašinskom školom biće održana i izložba fotografija Gornjeg Podunavlja, a sve ove pomenute aktivnosti biće održane u apatinskoj Marini.

Nemanja Jović iz Turističke organizacije opštine Apatin dodaje da će program od 17 sati biti nastavljen na šetalištu kod Hrama Sabor Svetih Apostola, izložbom fotografija koje će deca u toku prepodneva slikati u Marini.

"U smislu aktivnosti kojim našim najmlađim sugrađanima želimo da približimo Dunav i značaj očuvanja prirode, kao i tradicije vezane za naše podneblje, rešili smo da organizujemo kuvanje ribljeg paprikaša gde će učestvovati od 10 do 15 mališana. Mališani će svoje kulinarsko umeće predstaviti ispred ugostiteljskog objekta "Royal D", a ceo događaj će upotpuniti i prikladan tamburaški orkestar." - ističe Jović.

Jović je dodao da roditelji mogu da prijave svoju decu u Turističkoj organizaciji Apatina ili na broj telefona 025/772-552, u utorak 27. juna u periodu od 7 do 15 sati. Još jedna aktivnost vezana je za besplatne vožnje brodićima koja se organizuje u saradnji sa JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom Apatin i koja startuje od 18 sati. Prijave se mogu vršiti na broj telefona 515-00-68.

Poslednja i možda najvažnija aktivnost vezana je za otvaranje Dunavskog eko parka kod restorana Šaran. Podsećanja radi, ceo projekat finansira kompanija Koka-Kola. Apatin je treći grad, uz Novi Sad i Sombor, koji dobija ovaj park, a svečano otvaranje zakazano je za 19 sati.

"Park će biti izgrađen u skladu sa visokim ekološkim standardima. Predstavljaće mesto gde naši sugrađani mogu da se okupljaju i edukuju o zaštiti sliva Dunava, vodenih resursa i zaštiti životne sredine. U parku će biti postavljeno LED osvetljenje, a na platou će se naći travnato brdašce sa toboganom, merdevinama i tunelom za decu, talasasti zid sa klupom i wi-fi signalom, parking za bicikla, kante za reciklažu, ljuljaška "gnezdo" i parkovska svetiljka sa solarnim napajanjem. Kompanija Koka-Kola je povodom ovog parka najavila niz aktivnosti, a možda najatraktivnija je bioskop na otvorenom, te još jednom pozivam sve naše sugrađane da dođu na otvaranje ovog zaista lepog kutka u našem gradu." - rekla je za 025 info, Milana Srdić, koordinator Kancelarije za mlade opštine Apatin.

Međunarodni dan Dunava svake godine se obeležava u 14 evropskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o saradnji, zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav. Ove godine i Apatin će dati doprinos obeležavanju Međunarodnog dana Dunava, a zaključak je da je ovo jedan od načina da se grad vrati na Dunav gde zaista i pripada.

Izvor: 025info

Takmičenje “Zlatni kotlić Deronja 2017″ održano je juče u organizaciji Ženskog rukometnog kluba “Deronje” uz učešće blizu 60 ekipa iz cele Vojvodine koje su spremale ovčiji paprikaš.

1Paprikaš se kuvao u centru sela, a majstorima kutlače ni visoka temperatura nije bila prepreka da nekoliko sati stoje pored kotlića.

Gošće manifestacije bile su mažoretkinje iz Sonte koje su se predstavile Deronjčanima i njihovim gostima, a članice udruženja žena “Zlatne niti” i ovaj put su spremale svoje poznate krofne.

Do uveče i priroda je pokazala svoju ćud, pa se baš u vreme kada je trebalo da počne proglašenje pobednika i zabavni program uz muziku na Deronje sručila kiša praćena jakim vetrom.

Manifestacija je i pored toga završena zajedničkom večerom i druženjem svih učesnika, pri čemu je organizovana i tombola sa vrednim nagradama koje su obezbedili sponzori i prijatelji rukometnog kluba.

Proglašeni su i najbolji učesnici takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša, a petočlani žiri kojim je predsedavao Milorad Lazić nije imao lak zadatak.

Organizatori su obezbedili pehare za prva tri mesta, ali onaj pobednički nije uručen jer se ekipa koja je skuvala najbolji paprikaš nije javila da preuzme svoju nagradu. Paprikaš koji je proglašen za najbolji zaista se izdvojio od ostalih prema oceni žirija.

ŽRK “Deronje” organizuje ovu gastronomsku manifestaciju povodom završetka takmičarske sezone, a u cilju prikupljanja sredstava za rad kluba.

Deronjčanke su ispisale novu stranicu u istoriji kluba plasmanom u Prvu ligu Srbije. Zasluge za ovaj uspeh pripadaju i upravi na čelu sa Miloradom Popadićem, koja zajedno sa rukometnim entuzijastom i trenerom Slavkom Nađom već godinama radi na stvaranju šampionske ekipe.

Izvor: ico.rs

Somborske rukometne vedete potvrdile u Tivtu da zaslužuju dugogodišnji epitet ravangradskih sportskih ambasadorki

Jun i Tivat - jedna od crnogorskih turističkih metropola u biseru Jadrana, Boki, tradicionalno su vezani za Turnir veteranki i veterana u trofejnom rukomenom sportu. A da sport ne zna za granice, potvrđeno je i ovoga puta. Jer na terenu, mnogobrojna publika mogla je po ko zna koji put da uživa u majstorstvu nekadašnjih reprezentativki i reprezentativaca koji su velikoj državi, doneli nebrojeno radosti, medalja sa najvećih takmičenja, što ostaje za nezaborav ali i za nauk i samopouzdanje novim generacijama.

Među njima, naravno, u prvom planu - somborske rukometašice. Kao nekad. Borba na terenu do kraja, srce i duša za rukometnom loptom, aplauzi publike... Vesna Marijanović (devojački Markov), omladinska reprezentativka sa zlatom na Balkanijadi u Turskoj 1987, predvodila je u Tivtu kapitenski svoje drugarice, pa su se opet na igralištu razletele Tanja Keča, Danijela Mudrić, Bojana Stolić (Vasić), Jasna Marjanović, Antonela Vuković, Maja Živković, Jelena Aleksić (Bogovac), pred golom Milica Rakinić (Ralić). Iako rezultat ipak nije bio u prvom planu, naravno valja zabeležti da je drugarstvo opet dovelo osim, u prvom redu rukometnog znanja, do vicešampionske titule ekipe rukometašica Sombora, koja je ujedno bila i jedina iz Vojvodine.

Najpre su u grupi, raspoložene Ravangrađanke savladale predstavnice Makedonije, tim Strumice, da bi u polufinalu nadmudrile velikog i dugogodišnjeg rivala, domaću Budućnost iz Podgorice, nekada teško savladivog jugo i evropskog šampiona sa kojim je upravo tim Sombora - "Bane Sekulića", Sombor Dunav osiguranja... vojevao najveće i najlepše bitke u slavna rukometna doba... Pobedom nad Budućnosti, somborske rukometne carice plasirale su se u finale. Tu je "za dlaku" izmakla titula, jer su predstavnice Hrvatske, tim Spalatino iz, naravno Splita, imale nešto više koncentracije u samom finišu i pobedile sa 4:3. Uz pehar za drugo mesto, gošćama iz Sombora pripala su bogami, još dva priznanja stručnjaka, i to Jeleni Bogovac za najbolju igračicu turnira i Milici Ralić za najuspešnijeg golmana! Bravo!

Pomenimo svakako, da su osim pomenutih, u ženskoj konkurenciji učestvovale još ekipe Šapca, Nikšića, a u muškom veteranskom delu Turnira veterana, majstori iz beogradskog BASK-a, Zlatne godine, Boka, Rudar, Goč, Opuzen, Borac i Križevci.

Vice-kruna i pojedinačne titule, jesu dakle, sasvim dovoljan razlog da Somboru ove neumorne i nedvosmisleno jake sportistkinje pošalju poruku: - Rukomet u Somboru mora da se igra. To je grad rukometa. Grad lepote ove igre. Novo rukometno sutra u gradu zelenila i sporta, treba da počne već danas. A to i jeste osnovni motiv i jedan od najvećih rezultata.

Jako olujno nevreme praćeno kišom i grmljavinom koje je sinoć (nedelja 25. jun) pogodilo Sombor sa okolinom obaralo je stabla, lomilo grane, bandere, bacalo crepove sa krovova, prevrtalo stolove i reklamne panoe u centru grada…

U Somboru su oborena stabla i velike grane u Ulici Lipov lad, na Sonćanskom putu, Ul. Maksima Gorkog, Beogradskoj, Prizrenskoj, na Trgu republike, pa su ekipe „Zelenila“ svu noć i tokom današnjeg prepodneva otklanjale posledice, uključujući i desetine manjih polomljenih grana širom grada.

U noći sa petka na subotu, olujni vetar je pogodio i nekoliki naseljenih mesta na teritoriji Sombora, pa je „Zelenilo“ intervenisalo i u Gakovu, Rastini, Kruševlju, Stanišiću, Riđici, Telečki, Svetozaru Miletiću, uklanjajući polomljena stabla i grane.

Tokom olujnog vetra koji je duvao brzinom od čak 70 kilometara na čas, palo je skoro 30 litara kiše po kvadratnom metru.

„Svi stručnjaci iz NBA lige koji su dolazili u Srbiju probali su naš vojvođanski specijalitet. Verujem da će i Majk uživati”, kaže za „Alo!” otac Branislav Jokić.

Nikola Jokić, jedan od najboljih košarkaša Srbije, u Somboru se uveliko sprema za novu sezonu, a Majk Meloun, trener Denvera, došao je u našu zemlju kako bi se uverio u napredak nove NBA zvezde.

Prvog dana u Srbiji, kormilar Nagetsa je zajedno sa našim asom ispratio trku na hipodromu u Subotici, a kakvo je iznenađenje porodica Jokić pripremila za njega otkriva u razgovoru za „Alo!” Nikolin otac Branislav.

- Trener Denvera došao je u Sombor kako bi se uverio u Nikolin napredak, jer se nisu videli otkako je NBA sezona završena. Iskoristićemo priliku i da se družimo sa Melounom, a napravili smo interesantan program za njega. Osim na trke, vodićemo ga u lov, ali i na izlet na Dunavu. Pecanje ćemo tom prilikom da preskočimo, jer Jokići nisu neki pecaroši. Napravićemo riblji paprikaš, koji će morati da proba. Svi Nikolini treneri koji su dolazili kod nas hranili su se u našoj kući i bili su siti i zadovoljni. Verujem da će se paprikaš svideti i Majku, a normalno, ponudićemo mu i druge vojvođanske specijalitete - rekao je Branislav Jokić za „Alo!”.

Nikolin otac ističe da je ponosan na sina što je sa svega 22 godine izrastao u fanatastičnog košarkaša pred kojim je svetla budućnost.

- Nikola svakog dana trenira jakim intezitetom i verujem da je individualnim radom podigao nivo kvaliteta. Njegov prioritet u ovom trenutku je fizički i tehnički rad, pa treneri Denvera često dolaze u Sombor kako bi ga ispratili. Cela naša porodica se posvetila njegovoj želji da postane košarkaš. Njegova braća i ja smo mu preneli ljubav prema toj igri, a on je najzaslužniji što je uspeo. Za uspeh je potrebno nekoliko faktora, malo truda, znanja, talenta, ali i mnogo sreće. Nikola je imao sreću što je Meloun u njemu prepoznao nešto i pustio ga da igra, a moj sin mu se odužio predanim radom. Normalno je da sam ponosan na njega - poručuje Jokićev otac.

Srpski centar je za svega dve godine postao jedan od najbitnijih igrača Denvera, a Branislav smatra da će njegov sin za nekoliko godina postati lider ekipe iz Kolorada.

- To je veliko opterećenje za mog sina, jer Nikola ima samo 22 godine. Da bi postao lider ekipe kakav je, na primer, Lebron Džejms u Klivlendu, Nikoli je potrebno još tri-četiri godine. Ne upoređujem sina sa Lebronom, već pričam o kvalitetima vođe. Lider ekipe ima pravo da drekne na saigrača kada je potrebno, a da mu to niko ne zameri. Da bi tako nešto i Nikola mogao, potrebne su godine i veliko iskustvo - zaključuje Branislav Jokić.

Izvor: alo.rs

Umetnica Ana Tudor rodom iz Sonte (poznata i kao Sonćanska Hvaranka), postavlja novi rekord slikajući Dunav od izvora do ušća na slici dugačkoj čak 1 kilometar.

Ana koristiti akrilne boje na platnu, oslikava detaljno predivnu reku i njen tok sa svim svojim biljkama, životinjama, zemljama i posebnim mestima.

To je zaista neverovatan umetnički rad koji će biti izložen besplatno u tri grada tokom tri dana:

Červrtak, 28. Juna u Sonti, Centar, pored lokalne škole
Petak 29. Juna u Apatin u Banja Junaković, mesto je takođe poznato kao Panonsko more
Subota, 1. Jula u Somboru, centra grada, „Hrvatski dom”

Izložba je otvorena od 10:00 do 18:90
Za posetioce je obezbeđeno osveženje tokom trajanja izložbe.

ponedeljak, 26 jun 2017 00:00

Feniksovci na "Montenegro open 2017."

Proteklog vikenda 24.i 25. 06.2017, je u Crnoj Gori, u Nikšiću na fantastičnom novom bazenu, održano Otvoreno prvenstvo Crne Gore u plivanju pod nazivom " Montenegro open 2017 ".

Takmičenje je okupilo 36 klubova iz Albanije, Austrije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Rumunije, Slovenije, Srbije i domaćina Crne Gore, sa ukupno 309 plivača. Srbiju je predstavilo čak 14 klubova, od toga i Seniorska reprezentacija Srbije.

Somborsko plivanje predstavili su plivači PK "Feniks" Aleksa Duduković i Nemanja Bukalov.

Aleksa je ostvario fantastičan rezultat. Skočio je 7 trka i u svakoj osvojio medalju (2 zlatne, 3 srebrne i 2 bronzane). Zlata je osvojio u trkama na 400 kraul i 200 leđno, srebra na 100 kraul, 50 kraul i 200 kraul, dok je bronze uzeo na 50 i 100m leđno. Nemanja je od 5 trka osvojio 3 bronze na 50, 100 i 200m leđno.

Obojica su plivala u popodnevnom finalu trke na 200m leđno, te zauzeli Nemanja 6, a Aleksa 7. poziciju.

Jedan od sudija na ovom takmičenju bio je Nedeljko Duduković.

Pre nego što u sredu počne sednica na kojoj će se raspravljati o novoj vladi, poslanici bi u ponedeljak trebalo da glasaju o predlogu izmena Zakona o ministarstvima. One predviđaju dva nova ministarstva, ali ne daju odgovor na pitanje - zašto se ukida Direkcija za E upravu, koja je bila jedan od važnih projekata dosadašnje Vlade.

„Sad imamo kolegijum da radimo na drugih 100 dana Vlade, a Dušan posebno na e-opravdanju. Hvala!“, kazala je 23. novembra 2016. buduća mandatarka Ana Brnabić.

Sedam meseci od proslave 100 dana na čelu ministarstva - ministarka je mandatarka, Direkcija za e upravu je nestala iz delokruga Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu. Takvo rešenje stiglo je i pred poslanike u subotu, mada bez obrazloženja:

"Kako će to sada raditi jer je to važno da ljudi znaju. Počeli smo, navikli smo se. Obećanje koje smo čuli interno je da će to biti jedna e-vlada, e-goverment... Moje iskustvo je da vam još uvek traže pečate", kaže Gordana Čomić iz DS-a.

Gde je pečat, a gde e-uprava N1 je pokušao da sazna od predstavnika predlagača zakona - poslanika Srpske napredne stranke:

"Sva pitanja koja se tiču uvođenja dobrih modela i dobrih praksi kroz elektronski i digitalni model funkcionisanja uprave - biće u novoj Vladi Republike Srbije obaveza za sva ministarstva, dakle, ne samo lokalna nadležnost jednog ministarstva kao što je to bio slučaj do sada“, kaže Vladimir Orlić, Srpska napredna stranka.

Međutim, kada isto pitanje se postavi koalicionim partnerima SNS-a, koji takođe najavljuju "punu podršku zakonu", dobija se potpuno drugačiji odgovor:

"E-uprava u konkretnom slučaju će najverovatnije preći prema nacrtu zakona i nadamo se da će takav zakon biti i usvojen, u resor ministarstva za energetiku, naftnu industriju i ostala pitanja koja se vezuju za energetski sektor“, kaže Neđo Jovanović, Socijalistička partija Srbije.

Ovo su bili delimično do potpuno netačni odgovori i to od onih koji bi morali da znaju sve pojedinosti zakona koje donose. Tačan odgovor je da se direkcija za e-upravu seli u Nemanjinu 11, baš kao i Ana Brnabić.

To što je Direkcija za e-upravu nestala iz ministarstva ne znači da je nestala zauvek. To je potvrđeno u kabinetu uskoro bivše ministarke Ane Brnabić. Telo koje će se baviti e-upravom biće formirano pri Vladi i za njega će biti nadležna upravo premijerka.

Upravo buduća premijerka je, kako se saznaje, tražila da se ova služba centralizuje i da se ona time lično bavi. Ipak, to nigde u obrazloženju ne piše, ukazuje Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija:

"Čemu služi takvo obrazloženje zakona, a još povrh svega kada tokom dvanaestočasovne rasprave o jednom vrlo 'kratkom' zakonu ne čujemo ni reč o tome šta se zapravo dešava sa Direkcijom za elektronsku upravu?“.

To što nismo čuli "ni reč", smatra Minić govori u prilog tome da poslanici često ne znaju o čemu se raspravlja nego "govore napamet" i obesmišljavaju funkciju najvažnije institucije u državi.

Izvor: N1

Vokalni studio “Orfelin” iz Novog Sada večeras će održati koncert u katoličkoj crkvi Svetog Mihaela Arkanđela u Odžacima.

U programu koncerta biće zastupljeni stari vizantijski, srpski i bugarski napevi, stara ruska polifonija, kao i dela italijanskog kompozitora Klaudija Monteverdija.

Početak je u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Izvor: ico.rs

U toku su radovi na parternom uređenju prostora između Trga Koste Trifkovića i Trga Svetog trojstva. Na licu mesta bili su tokom ove sedmice boravili zamenik gradonačelnice Antonio Ratković i Sava Dojić, član Gradskog veća za oblast finansija i privrede, kojima je predstavljena druga faza uređenja ovog prostora

Prema projektu, između dva trga biće izgrađen pešački prolaz koji će biti popločan behaton kockama, a zbog razlike u nivoima biće izgrađeno stepenište i rampa za osobe sa invaliditetom. Prema dečijem odeljenju Gradske biblioteke „Karlo Bijelicki“ i Istorijskom arhivu biće postavljena čelična ograda koja će i fizički odvojiti pešački prolaz od prostora ovih ustanova.

Na parternom uređenju prostora između Trga Svetog trojstva i Trga Koste Trifkovića, rade radnici preduzeća „Somborelektro“ DOO, a rok za završetak radova je 31. oktobar ove godine.

U završnoj fazi uređenja prolaza, planirano je da budu postavljene biste znamenitih Somboraca. Čije biste će biti postavljene još nije odlučeno, ali se pominju imena: Jovana Savića, Platona Atanackovića, Jovana Hadžića, Georgija (Đorđa) Brankovića, Ede Margalića, dr Radivoja Simonovića.

U subotu 24.06.2017. godine održano je osmo izdanje Noćnog maratona u Novom Sadu, koji je karakterističan po tome što se trči noću. Ni preko 30 stepeni celzijusa nije sprečilo više od hiljadu trkača da trči u subotu na novosadskom Sunčanom keju. Noćni maraton je nakon, Beogradskog maratona, druga trka po broju učesnika u našoj zemlji. U okviru ove manifestacije održane su tri trke i to trka na 7 kilometara, polumaraton i maraton.

Dvadesetak članova atletsko rekreativnog kluba ’’Somaraton’’ iz Sombora uspešno je istrčalo ovogodišnju trku koju je obeležila svakako najtoplija noć i veoma teški vremenski uslovi od kada se održava ova trka. Najbolji rezulatat je zabeležila Vesna Bogišić Vicko koja je na trci na 7 kilometara završila na pobedničkom postolju i to kao treće plasirana iako je veći deo trke bila na drugoj poziciji. Sedam kilometara je uspešno istrčala i Sanja Milošević.

Najuspešniji somaratonac na polumaratonskoj trasi od 21 kilometra bio je Đorđe Sladaković, a polumaraton su još istrčali i Boris Majsotrović, Slobodan Dragić, Đorđe Vučković, Milan Kovačić i Atila Sič. Najbrža somborka bila je Zorica Kulić, a 21 kilometar su istrčale i Marija Vražić, Marina Tepavac, Jelena Stanimirović, Snežana Radović, Monika Konc, Biljana Vezmar, Maja Bodrožić i Ivana Drobina.

Najveći heroji jučerašnje trke su svakako bili maratonci koju su 42 kilometara trčali po veoma sparnom i toplom vremenu. Od somaratonaca maraton su završili Tijana Odobašić, Petar Šuša i Miloš Stambolija koji zaslužuju sve pohvale za taj uspeh.

nedelja, 25 jun 2017 00:00

Da li žirafama preti nestanak?

Broj mrežastih žirafa je poslednjih decenija opao za čak 80 odsto, ali naučnici ne gube nadu da će uspeti da sačuvaju dugovrate životinje.

Tokom poslednjih 15 godina, broj afričkih biljojeda je pao sa procenjenih 140.000 na 97.000, što naučnici nazivaju tihim istrebljenjem.

Glavnim krivcima se smatraju gubitak staništa, fragmentacija i krivolov. Međutim, činjenica je da nije bilo ozbiljnijih napora da se očuva populacija ovih životinja, pa je teško reći šta se zaista dešava.

Celu situaciju pogoršava činjenica da naučnici veoma malo znaju o ponašanju žirafa: kako žive, šta im je potrebno da prežive, gde se kreću, pa čak i zašto su im vratovi toliko dugi.

Prema saznanjima iz Međunarodne unije za očuvanje prirode, sve žirafe pripadaju jednog vrsti, koja se deli na devet podvrsta. Međutim, studija objavljena 2016. godine opovrgava ovu tvrdnju sugerišući da možda postoje četiri vrste, od kojih svaka živi u različitim delovima Afrike.

Ako je to zaista tačno, onda se ispostavlja da je severnih i mrežastih (ili somalijskih) žirafa na Zemlji ostalo manje od 10.000.

Mrežaste žirafe žive uglavnom u severnoj Keniji, a preostala populacija ovih žirafa živi u južnim krajevima Etiopije i Somalije. Broj mrežastih žirafa je opao za 80 odsto u poslednjim decenijama, uglavnom zbog gubitka staništa i krivolova.

Dejvid O'Konor, ekolog iz neprofitne organizacije San Diego Zoo Globa, Džulijan Fenesei, izvršni direktor Fondacije za očuvanje žirafa u Namibiji, grupa zajednica za očuvanje žirafa u severnoj Keniji Northern Rangelands i neprofitna organizacija The Nature Conservancy rade na tome da razreše misteriju koja se krije iza rapidnog opadanja populacije žirafa.

U prvoj nedelji juna, naučnici su rešili da će pratiti 11 žirafa iz zajednice za očuvanje divljine Loisaba i Leparua, stavljajući im male, solarne tragače na rog na vrhu glave.

Ovaj proces nije bio lak. Tokom rada na terenu, veterinar Metju Mutinda je morao da žirafe pogodi strelicom u rame ili stražnje delove iz automobila ili helikoptera. Kad lek počne da deluje, četvorica muškaraca su brzo trčali i obavilijali noge žirafe kanapom, polako i bezbedno je oborili na zemlju. Nakon deset minuta, eksperti bi prikačili tragače i oslobodili životinje.

Ovi GPS tragači će obezbediti kritičan uvid u staništa koje preferiraju mrežaste žirafe, njihov dom i još više, a znajući u kojim područjima se kreću u različito doba godine, kao i kako se kreću u prostoru, moći će da im pomognu da prežive.

Ukoliko ovaj proces uspe, ovaj način praćenja žirafa može da pomogne zajednicama i udruženjima da zaštite ove životinje u Africi.

Izvor: N1

Nenadić: Troškovi svečanosti treba da budu poznati *Madžar: Koliko god da košta, manje je od subvencija stranim investitorima i davanja gubitašima
Iako iz Predsedništva poručuju da građani ni na koji način neće biti oštećeni troškovima svečanosti povodom stupanja na dužnost novog predsednika, važno je da građanima budu javno dostupni podaci o potrošenom novcu.

 

Iako se u medijima može pročitati da su za posluženje tokom svečanosti potpisani ugovori o donaciji, nije poznato da li je isti slučaj i sa obezbeđivanjem skupa, postavkama muzeja koje su morale na neki način biti transportovane u Palatu Srbija, uređenjem unutrašnjosti i spoljašnosti zgrade, ljudima koji su angažovani da zabave goste.

Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija, za Danas kaže da podaci o troškovima svečanosti treba da budu dostupni javnosti, a ono što se već sada zna organizator treba da saopšti ne čekajući pitanja i zahteve.

- Pošto ne verujem da je bila planirana proslava ovog obima kad je donošen budžet, troškovi su mogli biti plaćeni iz budžetske rezerve. Za eventualne donacije mora postojati ugovor, koji takođe treba objaviti, mada ne postoji zakonska obaveza da se to učini unapred. Državnim organima u načelu nije zabranjeno da primaju donacije. Izuzetak su pojedine vrste poklona koje se ne smeju primati po zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći. Međutim, primanje poklona od fizičkih i pravnih lica može biti izuzetno problematično kada je reč o firmama koje posluju sa državom ili od državnih organa traže neke dozvole. S tim u vezi, podsetio bih na nerazrešeni slučaj automobila koje je Inspekcija rada tražila i dobila od firme koju treba da kontroliše – kaže Nenadić.
S druge strane, ekonomista LJubomir Madžar za naš list kaže da u slučaju svečanosti transparentnost nije toliko važna jer, kako kaže, koliko god da košta, to je daleko manje od projekata koje je Vlada pokrenula.

- Nama ne treba transparentnost u ovim sitnim stvarima nego u krupnim poput subvencija stranim investitorima ili našim gubitašima i još uvek preživelim društvenim preduzećima koja nisu likvidirana ili privatizovana. Ipak ne treba pobrkati prioritete u trošenju državnog novca – kaže Madžar.

Naši sagovornici nisu mogli ni da pretpostave koliko će svečanost koštati. Na organizaciju sličnog događaja ministarskog saveta OEBS u Beogradu 2015. potrošeno je oko 420 miliona dinara, kazao je tada generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović. On je naveo da je iz budžeta Srbije izdvojeno oko 360 miliona dinara, dok je OEBS izdvojio oko 500.000 evra.

Izvor: Danas

nedelja, 25 jun 2017 00:00

Pečene pljeskavice od tikvica

Sastojci

4 jajeta
1 kg tikvica
200-300 g mrvljenog sira
2 dl kisele pavlake
1,5 šoljica ulja
200 g griza
malo brašna
kašičica peršuna
kesica praška za pecivo

Priprema

1. Očistite tikvice, narendajte ih, posolite i stavite u đevđir da se ocedi voda.

2. U činiji umutite jaja, dodajte pavlaku, sir, ulje, griz, prašak za pecivo, zatim dodajte narendane tikvice, malo posolite, dodajte brašno i peršun.

3. Oblikujte pljeskavice od smese i stavite u pleh na pek papir. Pecite oko 30 minuta u zagrejanoj rerni na 180 stepeni.

Izvor: Stvar ukusa

Stado ovaca i čobanin. To je nekada bila uobičajena slika na okolnim somborskim salašima. Danas čobana više skoro i da nema, a jedan od retkih koji već 25 godina istrajava u tom, poslu je Stevan Đuran. Sa ovcama je na ispaši od početka maja do kraja decembra. Svaki dan.

"Nije teško, u jednu ruku, ali s druge strane morate voleti taj posao i imati srpljenja. Ovca zahteva mnogo pažnje i brige. Nije to samo isterati ovce na pašu, jer treba pratiti kako ona pase, da li joj nešto fali. Kažu lako je čuvati ovce, ali ja znam da to uopšte nije lako", kaže Đuran.

U Stevanovom stadu je 130 ovaca. Davno je odustao od angažovanja čobanina, jer se dobar i pouzdan čobanin više ne može naći. Nema više kupaca ni za ovčiju vunu, a ni sir više nema ko da pravi.

"Ovca je najisplativija ako prodajete jagnjad, vunu, pravite ovčji sir. Danas samo prodajem jagnjad i na granici sam isplativosti", kaže Đuran.

Ovaca je sve manje, a samo u salašima Bukovac nekada je bilo više hiljada ovaca.

"Na Bukovcu je nekada bilo i do 3.000 ovaca. Sada ih ima najviše 500. Slična situacija je i u drugim salašima", kaže Đuran.

Od ovčijeg mlekad, ovaca rase cigaja, nekada se pravio čuveni somborski sir. Ovaca je sve manje, a ni somborski sir više nema ko da pravi, iako somborski sir ima oznaku zaštićenog geografskog porekla.

Izvor: RTV

Nakon velike borbe koja je trajala do 19 sati pobednik 8. Ličke olimpijade je ekipa “Džimi Komerc” iz Prigrevice koja je u ukupnom zbiru osvojila 960 podova i tako odbranila titulu iz prošle godine. Drugo mesto pripalo je ekipi iz Apatina “Lički sokolovi” koji su skupili 600 poena dok je na trećem mestu završila ekipa iz Užica “Stefan i Div” sa osvojenih 560 bodova.

Na ovogodišnjoj olimpijadi oboreno je nekoliko rekorda od kojih navijše pažnje privlači pobednički skok u vis Danijela Popovića (Stefan i Div) koji je preskočio letvicu na visini od 163cm i tako za jedan centimetar popravio rekord koji je sam postavio pre 3 godine u Apatinu. Drugo vrhunsko dostignuće je pobedničko penjanje uz stožinu Nikole Kovačevića (Lički sokolovi) koji je do vrha stožine stigao za 3,9 sekundi.

VUČENJE KUKE
1. Saša Stanić (Džimi komerc)
2. Milan Vidak (Lički sokolovi)
3. Nedeljko Stojković (Stefan i Div)

SKOK U DALJ IZ MESTA
1. Aleksandar Krajišnik (Džimi komerc)
2. Radovan Vidačić (Lički sokolovi)
3. Ratomir Baštić (Prkoški vitezovi)

PRETEZANJE ŠTAPA
1. Saša Stanić (Džimi komerc)
2. Jovan Stanković (Prkoški vitezovi)
3. Dalibor Kuzmić (Krajiški vitezovi)

HODANJE PO BRVNU
1. Jovan Trbić (Stefan i Div)
2. Velibor Jović (Gorski vuci)
3. Mirko Cvetković (Patriotski front)

OBARANJE RUKE
1. Goran Žepina (Lički sokolovi)
2. Ivan Veselić (Džimi komerc)
3. Slobodan Novaković (Društvo Srpskih domaćina)

SKOK U VIS IZ MESTA
1. Danijel Popović (Stefan i Div)
2. Aleksandar Krajišnik (Džimi komerc)
3. Radovan Vidačić (Lički sokolovi)

PENJANJE UZ STOŽINU
1. Nikola Kovačević (Lički sokolovi)
2. Jovan Stupar (Džimi komerc)
3. Vid Radić (Stefan i Div)

BACANJE KAMENA S RAMENA
1. Miloš Marković (Džimi komerc)
2. Aleksandar Novak (Krajiški vitezovi)
3. Srećko Škondra (Lički sokolovi)

NADVLAČENJE KONOPA
1. Džimi komerc
2. Krajiški vitezovi
3. Stefan i Div

Izvor: Radio Dunav

Iz Javnog komunalnog preduzeća “Usluga” Odžaci uputili su apel za racionalno korišćenje vode, zbog visokih temperatura i povećane potrošnje.

1“Mole se građani Odžaka da racionalno troše vodu kako ne bi došlo do restrikcije vode”, kažu u JKP “Usluga” i posebno apeluju da se voda ne troši za zalivanje bašta.

Iz komunalnog preduzeća obaveštavaju da će danas bez vode od 14 do 17 sati biti celo naseljeno mesto Odžaci.

Izvor: ico.rs

Činjenica da je Isus postojao kao istorijska ličnost retko je osporavana. Njegovo ime se spominje u hrišćanskim, rimskim i jevrejskim tekstovima. Neki savremeni istoričari, međutim, ističu nedostatak pouzdanih istorijskih izvora.

Većina pisanih tragova o Isusu, naravno, dolaze iz hrišćanskih izvora, i to su uglavnom priče treće strane napisane u godinama nakon njegove smrti. U Bibliji se uopšte ne spominje Isusov život u periodu između 12 i 30 godina, što pruža vrlo mali uvid u ličnost nekoga ko je živeo samo do 33 godine.

Problem predstavlja i to što neki od biblijskih spisa imaju pravo ime potpisano uz njih, umesto apostola koji potpisuje rukopis. Tamo gde nije reč o hrišćanskim izvorima, javljaju se drugi problemi.

Istoričar Dejvid Fitcdžerald, autor knjige "Deset hrišćanskih mitova koji pokazuju da Isus nikada nije postojao" (Nailed: Ten Christian Myths That Show Jesus Never Existed at All), tvrdi da su vekovima svi ozbiljni naučnici i ugledni ljudi hrišćanstva bili sami hrišćani, pa se i sekularni zapisi oslanjaju i temelje na verskim tekstovima.

Istoričar Ričard Karer ističe da su čak i reference na Isusa u Josifovom delu bile dodaci hrišćanskih zapisničara. On ukazuje na to da je jedan odeljak, Isusovo pogubljenje pod Pontijem Pilatom, očito uklonjen iz Jevanđelja po Luki.

Karer veruje da je Hristov lik, možda, izveden iz ranijih polu-božanskih bića iz mitologije Bliskog istoka. Ti mitovi bi se vremenom razvili u jevanđelja, tvrdi on.

Ovim pitanjem su se bave i knjige "Zilot" (Zealot) Reze Aslana i "Kako je Isus postao Bog" (How Jesus Became God) Barta Ermana.

Naravno, verovatno je postojao i jevrejski propovednik po imenu Ješua ben Jozef, koji je svojim učenjima inspirisao i nadahnuo brojne ljude. Većina istoričara veruje da je stvarna osoba ipak postojala i postala deo mita.

Ni mi danas, međutim, u to ne možemo biti sasvim sigurni.

Izvor: b92

Strana 1 od 374

Još vesti iz kategorije...

No result...

Newsletter

Prijavite se na Newsletter i dobijajte najnovije vesti u vaš inbox
Top